HUR GÅR JAG FORTARE?

kackla

HUR MAN SITTER NÄR MIN HÄST TROTS?

Trav är nästa fart upp från en promenad, det är hästens motsvarighet till en joggingtur som kan upprätthållas över långa sträckor. En ny klämma av benen borde få dig att gå. Alternativt kan du vänta på att någon annan ska starta & din häst kommer automatiskt att öka farten – de är packdjur & hatar att bli kvarlämnade.

Om du någonsin har haft en ridlektion, särskilt i Storbritannien eller Australien, är det troligt att du skulle ha lärt dig att stiga som din häst trots. Detta rör sig i princip ut ur sadeln i tid med två diagonala hovar som slår i marken. Det är ett mycket bekvämt och mycket snyggt sätt att rida över korta avstånd. Minimal flailing runt ser flustered … Men tyvärr, i Mongoliet kommer du inte att resa korta sträckor. Du kan resa många kilometer under flera timmar, och hästarna är vana vid att ridas på trav under dessa längre tidsperioder. För att resa sig upp och ner så länge skulle du behöva lår & ett arsle av stål. Istället står mongolerna i sin trava, greppar med benen, lutar sig något framåt och håller bålens stadiga. Som jag har nämnt svarar hästarna på vikt, så att avlasta vikten från forehanden (framför hästarna) gör att hästen kan röra sig mer fritt.

Det tar lite tid & övning att hitta rätt “plats” i den här stilen – om du känner dig som en trasdocka satt på en torktumlare… Jag är rädd för att säga att du förmodligen inte gör det rätt.

HUR GÅR JAG FORTARE?

Om du vill få din häst att gå snabbare och galoppera (en hastighet upp från en trav, ner från en galopp), bör en annan “chuu” och spark av klackarna ge ditt fäste rätt idé. Du kan också ge hästen lite mer längd i tyglarna för att låta den veta att den kan röra sig snabbare.

Återigen lär brittisk ridskoleteknik dig att sitta i en galopp, rida i en bekväm gungande rörelse, i Mongoliet står du effektivt i dina stigbyglar, greppar med benen och lutar dig något framåt (en mer upprätt version av positionen vi skulle rida när du galopperade). De flesta hästar kan canter under en hel del tid, men det kommer att uttömma dem. Om du har en lång tur tänk på att din häst springer ett maraton, dvs du vill inte att den ska sprinta om den inte behöver.

Vi fick intrycket att mongoliska inte riktigt skiljer mellan galopp & galopp, så tekniken att rida båda är densamma. Denna stående galopp / galopp är faktiskt berömd mongolisk. Krigare under Kahns tid stod med benen inlåsta i sina stigbyglar, körde för fullt och släppte tyglarna till lösa pilar mot fienden medan de flög förbi.

Försök att komma ihåg att trots landskapet är du faktiskt inte en mongolisk krigare. Ingen raiding, pillaging & erövra här, och du har förmodligen inte en pilbåge fastspänd på ryggen. Om du känner dig mer bekväm med att sitta medan du snidar… sitt medan du snidar. Hjälpsamt har mongoliska sadlar ofta en metallslinga som ett handtag framtill som du också kan hålla fast vid om du behöver lite extra stabilitet – men för guds skull … Försök att inte landa på den jävla saken. Du kommer att bli öm nog efter några timmar i sadeln – ingen anledning att lägga förolämpning till skada.

Author: admin