Dressyr

Den mest krävande delen för att utveckla samspelet mellan häst och ryttare, är definitivt dressyren. I alla hästsporter krävs en dressyr-del och dressyr finns också som egen sportgren. Det är inte bara hundar som kan bli lydiga och beskedliga, detta gäller även hästar trots att du måste gå tillväga på ett litet mer annorlunda sätt när du har att göra med ett så stort och ståtligt djur.

Dressyren har sitt ursprung i militären och var ett krav bland soldaterna under praktisk ridning; dressyren som används är baserad på klassisk dressyr men vissa moment eller rörelser, har modifierats då man har kommit underfund med att det har skadat hästen att förhålla sig i en särskild ställning. Detta gäller exempelvis rörelsen rollkur som har inneburit onaturlig böjelse av hästens nacke.

Krav på hästens utseende under dressyr

Hästens hals och nacke ska vara resta så att nosen nästan pekar i samma vinkel som ögat. Bröstryggen ska vara höjd, länden bör vara något välvd och bakbenen är en aning böjda in under hästens bakdel. Förutom framåtböjningen ska andra aspekter som elasticitet i rörelserna, spänst och rytm till musiken bedömas. Kraven på hästens utseende och ridningssätt, står skrivna under dressyrens tävlingsreglemente.

Hur går dressyr till?

Dressyr kan ha en förutbestämd bana eller innehålla ett eget komponerat program. I freestyle eller kür, sätter varje ryttare ihop ett program med önskad musik och ska röra sig i en viss linje eller bana så att det ser ut som ekipaget liksom dansar fram på marken. Det är på så vis även en slags skönhetstävling för både ryttare och häst. Det finns tre klasser i dressyr.

  • Lätt
  • Medelsvår
  • Svår

I de svåra klasserna ingår den berömda tävlingen Grand Prix.

Rörelser i dressyr

Dressyr-programmet innehåller en blandning av rörelser där hästen och ryttaren fungerar som ett team och hästen imponerar på domarna. Grundrörelserna är skritt, trav och galopp varvat med snabba vändningar, tempoväxlingar och piruetter. Piaff är en rörelse som många förmodligen förknippar med dressyr men inte riktigt vet vad det betyder. Det innebär ett rytmiskt och långsamt trav där hästen vilar en kort sekund mellan varje steg. Detta ser man mycket av i GP-tävlingarna och det är ett mycket vackert skådespel.

De allra svåraste momenten i dressyr ingår dock bara på vissa banor som exempelvis den berömda Spanska ridskolan eller Cadre Noir. Där kan man tillämpa stegring i form av levad och pesad. Croupade är ett hopp på samma ställe för hästen som ska ha kraftigt böjda ben. Courbette är en annan variant av hopp och kaprifol innebär att hästen stegrar sig samtidigt som den hoppar upp på bakbenen och gör en spark bakåt. Detta kräver enorm disciplin av ryttare och är således ingenting för nybörjare. Den är heller inte tillåten på vanlig dressyr.

Paradressyr

Även handikappade är välkomna inom dressyren och paradressyr är faktiskt en riktigt stor gren.

Inom grenen förekommer 4 olika nivåer med mer eller mindre svåra moment. Det är däremot inte lika svårt i den mest avancerade delen som man kan se i t. ex. Grand Prix eller Intermediär I och II. Det ter sig självklart, eftersom ryttarna i paradressyr inte har lika stor rörelseförmåga som ordinära ryttare.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *