HUR FÅR JAG MIN HÄST ATT GÅ?

kackla

För att få din häst att gå har du ett par alternativ. Om du har en lyhörd häst bör en klämma av klackarna i sidorna vara tillräckligt för att skicka dem framåt. Alternativt skarpt säga den mongoliska “Chuu” är motsvarigheten till “gå på”. En latare häst kan behöva en skarp klapp av benen mot sidorna som en spark. Om du slutar med samma typ av häst jag hade (som faktiskt lägger sig två gånger medan jag fortfarande var i sadeln – den absoluta skurken) kanske du vill ha en gröda i handen (vanligtvis räcker det med att bara ha en pinne för att uppmuntra hästen utan att någonsin behöva använda den – de vet att du har den).

Vi skulle aldrig rekommendera onödigt slag av en häst, och om du behöver använda en gröda, försök att lätt knacka eller gnugga över deras flanker för att påminna dem om att du har den först. Om du behöver använda grödan, börja lätt och se hur de svarar – för hårt och du kan riskera att hästen bultar. Roligt för alla som tittar, lite alarmerande för dig själv.

HUR FÅR JAG MIN HÄST ATT SLUTA?

Något oroande finns det ingen motsvarande mongolisk instruktion för “Stop” – man antar att hästar bara ridits tills de * HAD * att sluta i det förflutna? Mongoliska hästar svarar dock främst på ryttarens vikt i sadeln (i motsats till tung tygelrörelse) så att ta din vikt bakåt i sadeln för att bosätta sig över bakbenen (+ en liten lutad rygg) bör få ett svar. Att dra jämnt & stadigt tillbaka på tyglarna kommer att sakta ner din häst i de flesta fall också. Jag valde att använda gamla goda “wooaah” dessutom och det verkade översätta ganska bra. En lat häst kanske, men han hade åtminstone den goda naturen att vara tvåspråkig.

HUR VÄNDER JAG MIN HÄST?

Du kommer att få två saker att hålla medan du rider:

Ett blyrep: Detta är ett enda långt rep som är fäst vid en häst bridle precis under hakan. Den används för att fästa hästen på något säkert när du inte sitter i sadeln, och även för att hålla & leda hästen när du är till fots. Du kan antingen hålla den här eller slinga den runt en del av sadeln. Linda inte detta runt armen, handen eller handleden, om du håller det, håll det som ett gäng – Om du faller och har detta lindat runt en lem, kan du vara i förskjutning eller värre – aj!

Tyglar: Dessa motsvarar en ratt. En tygel är ett läderband (eller ibland rep) med varje ände fäst på vardera sidan av hästarnas ansikte med hjälp av träsket. Den slingas sedan tillbaka bakom huvudet. I England & Australien håller du tyglarna med båda händerna, drar in vänster hand mot dig för att gå åt vänster och din högra hand in för att gå åt höger. I Mongoliet håller du tyglarna i ena handen. De är vanligtvis ganska korta vilket innebär att din hand kommer att hållas något högre eller längre framför dig än de skulle göra någon annanstans. För att styra leder du helt enkelt hästarna till vänster eller höger.

Med din reservhand håller du i blyrepet. Du kan antingen vila detta nonchalant på ett lår (populärt) eller greppa på sadelns framsida för kärt liv – beroende på vilket som känns bäst vid den tiden.

Author: admin