Att ha en lantgård

Lantlivet var sedan länge utdött, trodde man. Men med vardagens och storstadens stress ändrades detta. Fler och fler flyttar ut på landet och försöker bli självförsörjande genom att ha några djur och odla grödor. Jämsides med denna verksamhet är det vanligt att utöka gården med ett bed & breakfast samt en liten gårdsbutik.

Det kan ge en bra inkomst, speciellt om man samarbetar med närliggande gårdar och hjälper varandra.

Starta en lantgård

Den främsta aspekten är att ha en fördelaktig ekonomi. Att ha djur kostar pengar och det brukar ta ett tag innan verksamheten har dragit igång ordentligt. En del har turen att få ärva en gård av någon släkting, men det innebär inte särskilt mycket mindre omkostnader. Du kanske måste renovera, bygga ut, installera eller modifiera byggnader så att de anpassas för djuren. Utrymmen och djurhantering är viktiga saker och fordrar stor kunskap.

Alla kan bli djurägare om man har förutsättningar men det gäller att veta vad man ger sig in på. Att ha en lantgård är ett krävande jobb men många föredrar ändå den typen av liv. Man är ute i friska luften och har varierande uppgifter, istället för tråkiga kontorsjobb och jobbiga arbetskamrater.

Ett råd är att börja i liten skala och utöka sedan verksamheten sakta. Då ser du om det ger vinst och hur mycket. Under tiden kanske du kan arbeta på halvtid eller skaffa någon extra inkomst i väntan på att gården blir större.

Försök också att hitta en nisch. Det gäller i alla företag för att kunder ska lockas dit. Ta en titt på naturen runt omkring, dina grannar och din produktion.

Ensam är inte stark i ett sammanhang som detta. Ta hjälp av alla som du kan komma på runt omkring dig. Just vid start av lantbruk är det ett ypperligt tillfälle att ta goda kontakter med närliggande gårdar och andra bönder som kan sälja saker och ting billigare till dig. I gengäld, gör du dem en tjänst med dina produkter eller tjänster.

Tänk på vilka trender som gäller i samhället. Se till att på något sätt få in dem i lantbruket, din verksamhet eller vad du vill göra på din lantgård.

Om du besöker en lantgård

När du istället kommer till en gård som besökare är det några saker du måste tänka på. Dels gäller det att ta hand om din hygien, både för dig själv och för djurens skull. Smitta mellan djur sprids vanligtvis genom människor som tar i sjuka djur och sedan hanterar friska djur. Tvätta alltid händerna med handsprit innan du tar i ett nytt djur. Ha alltid på dig gummistövlar som du sköljer av efter varje besök. Byt gärna kläder efter att du har umgåtts med djuren och ät aldrig nära dem.

Om du inte tänker dig för kan du själv bli sjuk, t.ex. genom bakterien EHEC. Det kan orsaka ordentlig tarminfektion och är inte trevlig att ha.

Fråga alltid ägarna först innan du gör något och läs på eventuella skyltar om det förekommer någon smitta samt hur man vill att besökarna ska uppträda.

Se också till att inte springa och skrika bland djuren. Det stressar dem och de kan bitas eller sparkas.