ÄR HÄSTAR VILDA?

kackla

De flesta hästar i Mongoliet anses vara halvnakna. Du kommer utan tvekan att få höra detta om du kommer för att rida dem, förmodligen mer än en gång (vi tror att det till och med kan vara stolthet). Låt inte den frasen oroa dig – du kommer inte att bli ombedd att montera en vildögd hingst från ett löphopp – hästarna du kommer att erbjudas kommer att ha ridits tidigare & åtminstone lätt bröts in (vanligtvis av ett 8-årigt barn medan hans pappa är herding).

Allt halvonde betyder faktiskt att de normalt är fria att ströva omkring och att de måste ridas aktivt, i motsats till att bara sitta på – Det här är inte “ponnyklubbshästar” och de brukar förmodligen gå näsa mot svans. Med andra ord är de inte “halvautomatiska” – Vilket är bra! Vi lovar.

En “halv-vild” häst är dock mycket mer benägna att skrämmas än en skolad ponny hemma. Flaxande jackor, höga ljud, oväntade rörelser bör alla undvikas där det är möjligt. Om du har på dig en regnjacka, se till att den är klar. Inga flaxande dragkedjor eller öppna fickor som saker slumpmässigt kan dyka upp från medan du är på eller av hästen (paket med cigaretter, handskar, vävnader, Pokemon-kort – vad du än råkar ha gömt där inne vid den tiden). Nick lärde sig den hårda vägen på den här när han försökte linda sin kappa runt midjan – en avfällig ärm som föll under sadeln & hans häst hamnade i en ganska klaff. I själva verket skulle det vara rättvist att säga att det blev bat-sh * t galen.

ÄR DET SÄKERT ATT RIDA PÅ EN HÄST I MONGOLIET?

Ja och nej. Du är på baksidan av en levande, självständigt tänkande varelse som sannolikt inte kommer att vara så ljus. Håll det i förgrunden.

Förvänta dig inte att hjälm ska tillhandahållas. Mongolerna har dem inte på sig. Om du vill rida, men inte vill göra det utan hjälm, se till att du tar med dig en, eller försök att hitta en att köpa i UB. Hjälmar räddar liv, utan tvekan om det, och vi skulle absolut ha föredragit att bära dem om vi kunde ha. Den enda fördelen är att du ser mindre ut som ett melonhuvud på foton utan dem. Hur du än går, så är hela aktiviteten på egen risk. Gör det du känner dig bekväm med, med det som är tillgängligt för dig.

VAR SKA JAG SÄTTA FÖTTERNA?

Mongolisk tack (namnet på all ridklobber en häst bär när du rider dem) är ganska lik överallt annars – det kan finnas mer rep i motsats till läder inblandat, men allt är igenkännligt. Det betyder att du kommer att få stigbyglar! De är halvmåneformade slingor att glida fötterna in i på vardera sidan av sadeln (vanligtvis metall, men ibland läder).

Det är verkligen viktigt att bara delvis placera foten i stigbygeln. Du borde vila bollen på din fot i stigbygeln, inte bågen, och definitivt inte hälen. I det o sannolika fallet att du faller är detta för att dina fötter ska komma ut ur stigbyglarna snabbt & enkelt, i motsats till att trassla in dig – du vill inte fortfarande vara fäst vid en omonterad häst vid din fotled (talar av erfarenhet …).

Håll fötternas bollar mot stigbygeln och tryck ner klackarna så att fötterna är parallella med golvet – det här är det mest stabila sättet att rida & dina fötter ska inte glida ut. Om du vill göra några tricks medan du är i sadeln, låt din guide veta först. Han kommer och håller din häst medan du reder ut dig själv… eller artigt låta dig veta att du är en absolut citron.

Author: admin