Första steget att lära sig rida

horse racing

Innan bilarna kom till, har människan sedan urminnes tider använt sig av hästarnas styrka och klokhet för att få hjälp på gården, transportera saker och tävla med. Ridsport omfattar ett flertal grenar som i Sverige främjas av Svenska Ridsportförbundet. Några att nämna är:

  • Fälttävlan
  • Dressyr
  • Hoppning
  • Hästpolo

Jämsides med dessa sporter, är travsporten och galopp mycket populära, inte minst för att spela och tjäna pengar på hästarna och resultaten. Inte bara inom Sverige är travsporten utbredd; den lockar stora publiksiffror i många länder och bidrar till lyckliga vinnare av storkovan.

Kontroll av djuren

Det finns ingen annan sport som är så kontrollerad som ridsport och trav. Hästarna är ständigt under uppsikt av veterinär och tränare och det förekommer betydligt fler dopningskontroller av djuren än vad det gör av sporter som innefattar människan.

I Sverige har vi strikta regler för hur djur får behandlas och utnyttjas i tävlingssyfte, vilket betyder att en häst som går på medicin varken får träna eller tävla. Boxarna och transportfordonen måste vara ordentligt rengjorda och rymliga och ser man tecken på det minsta avvikande, är det vila som gäller. Man har även ett enormt ansvar som djurägare och tränare.

Hästavel har bedrivits sedan tusentals år på grund av krigen, men idag är den ännu mer omfattande. Att avla på hästar är betydligt mer komplicerat och kräver flera tillstånd. Det är inte vem som helst som från en dag till en annan kan starta med seminverksamhet eller parning av hästar. Det gäller att veta vad man gör samt hålla en god och kontinuerlig kontakt med sin veterinär. Idag avlas det på hästar mest för sporternas skull. Deras hjälp på gårdarna har numera ersatts med maskiner och tunga fordon som gör jobbet snabbare.

För dig som vill börja rida

Det första du bör göra om du är sugen på att ge dig in i någon ridsport, är att lära dig om hästar samtidigt som du tar lektioner på en ridskola. Genom Svenska Ridsportförbundet finns alla föreningar och ridklubbar i landet listade, så det är bara att välja en skola nära ditt hem. Tänk dock på att ridsport är en ganska dyr hobby och även om du får låna material på ridskolan, finns det mycket som du måste bekosta själv senare. Dessutom måste ridskolorna gå runt eftersom det kostar att utfodra och hålla hästarna i sina stall. Avgiften är därmed betydelsefull för varje ny elev.

Ridskolor tar emot elever i alla åldrar men det är vanligt att man börjar rida som ung. Många menar också att ridsport är en tjejgrej men det stämmer inte. Fler och fler killar har också en stark lust att hålla på med ridsport och flera duktiga svenska ryttare är män. Ridsport är också ett ypperligt tillfälle att stifta bekantskap med nya människor och det är även helt i sin ordning för handikappade att börja rida.

Visst kan du lära dig att rida själv men en erfaren instruktör gör livet så mycket lättare både för dig och för hästen. Du tilldelas en häst som är inskolad och van vid oerfarna ryttare, för att pö om pö höja din nivå med svårare djur. Du lär dig således allt från grunden och kan så småningom välja inriktning på ridsport.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *