Säkerhet

Precis som i trafiken har ridsporten en nollvision. Den innefattar att både hästen och ryttaren ska slippa skada sig. Om olyckan ändå är framme, ska säkerheten göra så att man kommer undan med lättare skador. Det viktigaste tillbehöret inom ridsport är således hjälmen.

Välj hjälm med rätt märkning

Hjälmen är bland det viktigaste du kan ha när du rider. Den skyddar din värdefullaste kroppsdel, nämligen hjärnan och huvudet. Märkningen är nummer ett att hålla utkik efter. Den ska vara CE-märkt och passa ditt huvud som handen i handsken. En bra hjälm sitter bra utan att glida runt eller hoppa upp och ner när du rider, men den ska heller inte sitta så hårt att du får märken eller ont i huvudet.

Flera ridsportarrangörer har sedan några månader tillbaka även bestämt att hjälmen ska på även vid dressyr och eftersom hindren kan orsaka stor skada för djuren och ryttaren som lätt kan falla av, ser man även över säkerheten här. Förr har dressyrryttare haft hatt på sig men det är nu ett minne blott.

Skador i samband med ridsport

Hjärnskakning när man faller av hästen är ett vanligt och återkommande problem. Därför har reglerna för hjälmarna setts över och förbättrats. Andra skador på ryttaren är brutna ben eller armar samt sparkar eller bitande av hästen när man hanterar den. Faktum är att bara fotbollen är mer skadedrabbad än hästsporterna och det säger en hel del.

Andra vanliga kroppsdelar som är särskilt utsatta, är axlar och knän. Därför kan du ta på dig extra skydd där. Säkerhetsväst, höga stövlar och säkerhetsstigbyglar är andra ting som bör användas i samband med ridning. Ju säkrare du känner dig i sadeln, desto bättre kan du guida hästen och ni får ett bättre samarbete. Ridsporter handlar just om samarbete mellan ryttare och häst.

Lär dig om hästars beteenden

Även om en häst kan vara drömmen för många, är det ett vilddjur i grund och botten. En häst är ingen katt som du kan gosa med hur som helst. Hästar är mycket känsliga för oerfarna och rädda personer och de har mycket lätt för att känna av en människa. Du måste alltså vara säker när du går in till en stor häst och lägga märke till dess beteende.

En häst tar också lätt till flykt när den blir rädd eller kan tvärstanna framför ett hinder om den blir distraherad.

En stor anledning till att det förekommer så mycket skador är just för att ryttaren inte kan hantera hästen på rätt sätt. Trots att det är du som bestämmer, gäller det att ha en enorm respekt för hästar och inte börja för svårt eller med för stora djur. Unga personer ska använda ponnyer till en början. Vissa raser är också mer stingsliga och aktiva, vilket kräver en skicklig ryttare och tränare.

Läs av hästen

Du behöver inte vara en hästpsykolog men läs på om den ras som du rider. Försök se saker och ting genom hästens ögon och ta den inte för en människa. Trots att dessa hästar är vana vid människor och ljud och tillägnar ridsporten den största delen av sitt liv, är de fortfarande otyglade vid angrepp eller rädslor. De kan reagera nyckfullt, vilket är något man måste känna till.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *