EN NYBÖRJARGUIDE TILL RIDNING

kackla

RIDNING

Jag ska lägga ut den där… Om ridning av en häst inte finns på din lista över saker att göra medan du är där, borde det förmodligen vara det. Att inte utforska en bråkdel av landet från baksidan av en häst är den resande motsvarigheten till att åka till Frankrike och inte äta någon ost; Om du inte är farligt allergisk mot det, finns det verkligen ingen ursäkt.  Vi delar detta i hopp om att alla som inte är helt säkra på vilken ände av hästen är go-end, kommer att hitta lite tröst, råd & tydlig instruktion (skriven av någon som gör … typ av).

HUR MAN NÄRMAR SIG EN HÄST

Det första är att alltid närma sig hästar i Mongoliet från vänster sida. De är tränade att användas för människor som närmar sig från denna sida, och bör förbli lugna medan du monterar & demonterar.

Lite av en 101 här men närma dig aldrig en häst från svansen, och försök att undvika att gå för nära bakom dem – Dessa varelser har ett riktigt par bakben på sig och är inte oroliga för att använda dem.

Utan tvekan har du hört förut att hästar kan känna rädsla? Väl… ignorera det. Det är som om någon säger att du rodnar – helt ohjälpsam och bunden att göra det värre. Hästar är inte telepatiska, de kan inte läsa dina tankar. De kommer dock att plocka upp och förmodligen spegla dina nerver om du beter dig superkonstigt runt dem – som att vara hoppig och göra plötsliga rörelser. Håll dig lugn, rör dig långsamt, se till att de kan se dig när du närmar dig. En baggis.

ÄR HÄSTAR FRISKA?

De är dock inte husdjur. Hästar kommer inte nödvändigtvis att titta i toppen av hälsan – de kommer sannolikt att vara dammiga, deras rockar lite grubby och håret lite vild. Hästar är inte shooed (kan göra mer skada än bra om okontrollerad under långa perioder) & sällan preparerad. De kommer också att vara lite benigare än de hästar du kanske har sett tidigare.  De bor utomhus & strövar fritt i ett lag (eller trakasserar) så sporta en mer “väderig” look. De är dock mycket hårda & typiskt mycket vältränade.

Om du rider i Mongoliet när som helst från slutet av april kommer hästarna att ha så kallade “vårben”. Detta innebär i princip att de är lite svaga från att inte ha ridits över vintern och inte kunna röra sig lika ofta på grund av vädret. Lite som hur dina ben känns första gången du springer efter ett par månader (eller *ahem* år) av. Som ett resultat kommer din häst att snubbla. Faktum är att under den första halvtimmen kommer din häst förmodligen att snubbla en hel del, särskilt om du rider i snö. Det finns absolut ingen anledning till panik. Din häst är inte lam, du är inte för tung (<90 kg) och du är mycket osannolikt att falla. Din häst bör automatiskt återfå sitt steg, men du kan hjälpa till genom att dra upp huvudet med hjälp av regeringstiderna om de snubblar. Check out more cool stuff at sverigeautomaten-bonuskod.

Author: kackla