Vet om hästkapplöpningens historia

Det har varit slags hästkapplöpning i många många år. Hästkapplöpning började i Assyria ca 1500 f.Kr. och Chariot Racing var en populär händelse i romartiden. Det var faktiskt romarna som tros ha sprungit det första hästkapplöpningen i Storbritannien, men den första registrerade händelsen för ett möte var 1174, detta ägde rum på en hästmässa i den nordvästra delen av London som heter Smithfield. .

Kungliga anslutningar

Kungafamiljen ligger bakom många av de historiska utvecklingen som förändrade och formade racing genom åren, med Henry II som importerade hästar specifikt för avel och Charles II var den första som införde en uppsättning regler 1664 (för Newmarket Town Plate) . Det var 1752 som Jockey Club bildade och skrev The Rules of Racing.

Första hästkapplöpningar

Derby är det äldsta plattloppet som har börjat 1780 på Earl of Derbys egendom i Epsom, det kördes på tävlingsbasis och körs naturligtvis fortfarande varje år nu, liksom Grand National som först kördes 1856 var dock den första registrerade nationella jakten (som vi vet det nu) loppet i Cork, Irland 1752, det var en 4 miles 5 furlongs tävling mellan två kyrktorn och det är anledningen till att termen “steeplechase” myntades.

Syfte och typer av hästkapplöpning

Syftet med en H.race är att bestämma den snabbaste av två eller flera hästar över ett visst avstånd med den första hästen som går över den vinnande linjen som vinnare.

Hästkapplöpningskategorier – platta

I Storbritannien och Irland finns det tre varianter av loppkategorier. Den första är Flat Racing, där hästar springer över ett avstånd mellan 5 furlongs och 2 miles 6 furlongs på gräs. Den platta säsongen börjar i mars och sträcker sig fram till november med varierande kvalitet på tävlingar med grupp 1 -tävlingar som är den högsta. De yngsta hästarna som tävlar på plattan är 2 år.

Hästkapplöpningskategorier – Alla väder

Alla väderracing är den andra tävlingskategorin och liknar platta tävlingar förutom att tävlingar äger rum på en konstgjord yta, som kan användas året runt (därav namnet All Weather). Många av All Weather H.racing -banorna har också upplysta spår vilket innebär att de kan erbjuda nattracing.

Hästkapplöpningskategorier – Nationell jakt

Den tredje kategorin är National Hunt där hästar tävlar på gräs över längre sträckor som sträcker sig från 1 mil 6 furlongs (mycket minimalt antal juniorstötfångare) och 4 miles 4 furlongs. Inom National Hunt finns det ytterligare klassificeringstyper, det här är stötfångare (även kända som National Hunt Flat -lopp) där det inte finns några hinder och som syftar till att ge hästarna erfarenhet av att tävla på en racerbana, jakter där tävlande måste röja staket och Hurdles där de måste hoppa hinder. Detta innebär till exempel att du kan ha en handikappsjakt eller ett jomfruhinder etc. Skillnaden mellan ett staket och ett hinder är ganska signifikant med ett staket som är mer robust och högre. Ett hinderlopp kommer bara att innehålla hinder medan en jakt kan innehålla en mängd hinder, inklusive vattensprång och diken samt staket.

Klassificering av hästkapplöpning

Inom varje kategori av tävlingar finns det olika typer av tävlingar beroende på hästens erfarenhet och förmåga. I allmänhet kategoriseras raser efter en åldersgrupp (till exempel 4 åringar+) och/eller en officiell klassificeringsklass (en poäng som varje häst har fått av handikapparen baserat på dess prestation hittills). Maiden races är för hästar som ännu inte har vunnit ett lopp. Handikapp är när en häst är viktad beroende på sin tidigare förmåga – i en idealvärld bör ett handikapp resultera i att alla hästar passerar mållinjen samtidigt. Plantskolelopp är handikapplopp på platta/allt väder för tvååriga hästar.

På HorseRaceBase.com designar vi databasprogramvara för brittiska och irländska hästkapplöpningar och verktyg som är unika, kraftfulla och snabba. Vår hästkapplösningsprogramvara använder avancerad teknik för att erbjuda snabb upplösning till miljarder kombinationer av hästkapplöpningsfrågor. Vi är de bästa leverantörerna av hästkapplöpningstjänstbyggare, så att du kan ha fullständig kontroll när du hanterar statistik och system.

Läs också Hästägande genom hästkapplöpningspartnerskap

Author: kackla