Olagliga husdjur

En kapucinerapa och en Appaloosahäst – det är två kännetecken för Pippi Långstrumpfilmerna. Men det är fler än hon som har speciella djur hemma. Frågan är vilka djur man får äga och inte äga. Här kommer lite guidning om olagliga husdjur som du helst bara ska se på tv eller i naturen, alternativt på zoo.

Om du funderar på att skaffa ett djur av lite mer ovanlig typ, bör du alltid kontakta Länsstyrelsen först. Många djur är inte förbjudna, men du måste uppfylla kraven på specifikt utrymme eller vilthägn alternativt rätt klimat och fuktighet.

Sengångare är t.ex. en art som fler och fler vill ha och som än så länge inte är förbjuden. Dock krävs ett mycket varmt och fuktigt klimat. Du måste därför se till att ha ditt hem utrustad på ett sätt som gör att det känns som om du befann dig i ett växthus. Detta kan, som du förmodligen själv förstår, utgöra ett litet problem för de inneboende.

Primater

Apor är förbjudna som sällskapsdjur, eftersom de dels har mycket speciella krav och dels är så efterfrågade att om de vore lagliga skulle var och varannan person äga dem. Många kanske kommer ihåg Michael Jacksons schimpans Bubbles. Han blev mycket aggressiv när han växte upp, eftersom apor behöver andra apor att både umgås och fortplanta sig med.

Äger du en apa, bryter du mot djurskyddslagen. Det är dessutom inte sjyst mot apan.

Rovfåglar

Alla typer av rovfåglar är förbjudna för vanliga privatpersoner och bostäder. Dels för att de utgör en risk för dig själv och dels för att många arter är utrotningshotade. Rovfåglar får endast vistas på zoo. Även när det gäller uppstoppade fåglar gäller mycket strikta regler. Många av arterna anses nämligen tillhöra staten, vilket innebär att de tillfaller den när de dör. För att vara säker på vad som gäller är det bäst att kontakta Naturvårdsverket och sedan Jordbruksverket.

Katter och hundar som är korsade med vildkatter respektive vildhundar

Detta har varit på tapeten länge då folk har visat sig äga hundar korsade med varg etc. Dessa hundar är mycket farliga och kan orsaka stor skada på både människor och andra djur. Upptäcker myndigheterna eller grannar att du äger en sådan blandras, kommer du fråntas djuret och bli tvungen att böta. I värsta fall kan du hamna i registret för svartlistade personer som inte får äga något djur alls. De enda fall som kan godkännas, är om även det vilda djuret har fötts och växt upp i fångenskap men även här gäller det att fråga sig fram.

Rovdjur

Att inte få äga ett rovdjur ter sig förmodligen som självklart för de flesta, men vissa människor envisas ändå med att lägga vantarna på en lokatt eller en näsbjörn.

Skulle man äga ett sådant djur som man tog hand om innan förbudet trädde i kraft, behöver man visserligen inte avliva djuret, men man får inte sälja det vidare eller para det med något annat djur. Man får helt enkelt vänta på att djuret dör en naturlig död. Istället måste man följa reglerna om utrymme, hantering och inhägnad under den tid som är kvar.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *